علی مصفا و لیلا حاتمی در فیلم ((مردی بدون سایه))

  • اشتراگ گذاری در شبکه های اجتماعی :

  • #
  • #
  • #

مردی بدون سایه
((مردان تنها روی تخت خواب دو نفره))

«مردی بدون سایه» هفتمین ساخته علیرضا رئیسیان در بخش سودای سیمرغ سی و هفتمین جشنواره فیلم فجر به رقابت می‌پردازد. این فیلم حکم آخرین قسمت از سه‌گانه عاشقانه این کارگردان را دارد. دو قسمت قبلی این سه‌گانه «چهل سالگی» و «دوران عاشقی» نام داشتند که «چهل سالگی» در جشنواره بیست و هشتم فجر کاندیدای بهترین فیلم، بهترین کارگردانی و بهترین فیلمنامه و بازیگر نقش اول زن شد اما سیمرغی به‌دست نیاورد. «مردی بدون سایه» درباره بحران عاطفی آدم‌ها، روابط عاشقانه و زناشویی و نقش فضای مجازی در زندگی امروز است.

نقد فیلم:
وقتی به کارنامه رئیسیان نگاه می‌کنیم، فیلم‌هایی را می‌بینیم که هرکدامشان متأثر از قالب سینمایی مطرح روز و مطابق با نیازهای جاری سینمای ایران ساخته شده‌اند؛ «پرونده هاوانا»، «ایستگاه متروک»، «سفر» (متاثر از فضای فیلم‌های کیارستمی فقید) و «ریحانه» از جمله این فیلم‌ها هستند.
در نقد فیلم مردی بدون سایه باید گفت که ایده‌ی اولیه‌ی فیلم جالب و نسبتا در سینمای ایران جدید است. ماهان (علی مصفا) کارگردان مستند ساز است. وی درباره‌ی خانواده ای که شوهر به زن شک داشته است، مستندی ساخته است و حالا خانواده‌ی زن از او شکایت کرده اند و وی از کارش برکنار شده است.
بنابراین تامین هزینه‌ی زندگی بر عهده‌ی همسرش سایه (لیلا حاتمی) می‌افتد. وی مجبور می‌شود به عنوان مترجم اسپانیایی در یک شرکتی مشغول به کار شود و همسرش هم تا به اینجا هیچ مشکلی با کار کردن زن ندارد و منطقی برخورد می‌کند.
تا به اینجای داستان، مخاطب با فیلمی رو به روست که کار کردن زن در بیرون از خانه، امری پسندیده تلقی می‌شود و همه اعضای خانواده نیز خیلی راحت با این مسئله‌ی طبیعی برخورد می‌کنند.
جای زن و مرد در زندگی عوض می‌شود و مرد امور داخل خانه را بر عهده می‌گیرد و زن، درآمد زندگی را متقبل می‌شود. گسترش چنین ایده ای در زمانه ای که برابری جنسیتی و حق کار زنان بیرون از خانه و گرفتن حقوق برابر با مردان، روز به روز افزایش می‌یابد، قابل ستایش است.
اما در نقد فیلم مردی بدون سایه باید اعتراف کرد که چنین ایده‌ی درخشانی پس از بازگشت سایه از سفر کاری اش، به هدر می‌رود و فیلم به فاز سنتی و مردسالار دیگری منتقل می‌شود که با توجه به چینش هایی که فیلمنامه پیش از این از شخصیت‌ها و موقعیت هایشان ارائه داده بود، به هیچ وجه منطقی نمی نماید.
شخصیتی که ما با ماهان آشنا می‌شویم، مردی است کاملا مدرن و امروزی. او از اینکه مدتی امور خانه و فرزندشان را بر عهده بگیرد، چندان گلایه ای نمی کند و حتا سایه را برای رفتن به اسپانیا جهت سفر کاری اش، تشویق نیز می‌کند.
وی اتفاقا درباره شک و خشونت ناشی از آن مستندی ساخته است. بنابراین میزان شکی که در طی سفر کاری سایه به اسپانیا و بازگشتش به ایران می‌کند و باعث آن زد و خورد می‌شود، هیچ منطق روایی و روانی را ندارد.
می توان فقط در مدت کوتاهی، از یک مرد مدرن، تبدیل به مرد سنتی جامعه‌ی مردسالار شد، آن هم زمانی که در فیلمنامه هیچ اشاره ای به سنتی بودن وی نمی شود و مخاطب هیچ پیش زمینه‌ی سنتی از ماهان در ذهن ندارد.
حتا انتخاب علی مصفا که چهره و ظاهر و رفتار آرام و متینی دارد، این بی منطقی رفتاری شخصیت ماهان را نیز تشدید می‌بخشد. بنابراین مخاطب، درست پس از بازگشت سایه، از مردی بدون سایه هم نیز بازمی گردد و ترقیبی به ادامه دادن فیلم ندارد.
در نقد فیلم مردی بدون سایه باید گفت که فیلم، لحن یک دستی ندارد. فیلم از یک درام اجتماعی و خانوادگی آرام به درامی جنایی و در نهایت درامی توهمی بدل می‌شود. این تغییر لحن فیلمنامه هیچ منطقی را پیروی نمی کند. همچنین شخصیت‌ها هیچ کدام شکل نمی گیرند و رفتارشان اصلا قابل پذیرش نیست.
کدام انسانی می‌تواند پس از درگیری با همسرش به راحتی بخوابد و صبح خیلی عادی از خواب بلند شود که گویی هیچ چیزی نشده و با وجود اینکه می‌داند مقصر است، گم شدن همسرش را به پلیس گزارش کند؟؟
درباره‌ی مادر سایه (گوهر خیراندیش) نیز ماجرا به همین منوال است. چطور می‌توان به راحتی و با لبخند چای نوشید در حالیکه دخترت گم شده است و هیچ خبری از او نیست؟! دختر سایه با آن شخصیت مامانی که دارد چطور هیچ سراغی از مادرش نمی گیرد و بی تابی اش را نمی کند؟! گویی کارگردان داستان اصلی و شخصیت هایش را فراموش کرده و از جایی به بعد داستان دیگری را در سرش پرورانده است.
مشکل دیگری که در نقد فیلم مردی بدون سایه باید به آن توجه داشت، پایان بندی ناگهانی وی است. بازپرس (فرهاد اصلانی) پس از جستجویی اندک راجع به پرونده‌ی مفقود شدن سایه، پی به فساد مالی شرکتی که او در آن مترجم بود نیز می‌برد و فیلم از این طریق خیلی بی ربط گریزی هم به مشکلات و فساد اقتصادی جامعه می‌زند و مفقود شدن سایه هم خیلی بی دلیل به این امر توجیه می‌شود و ناگهان فیلم بدون نتیجه گیری تمام می‌شود و مخاطب اصلا متوجه نمی شود که پس از درگیری ماهان و سایه، واقعا چه بر سر سایه آمده؟! کیست که فیلم‌ها را می‌فرستد و هزاران نقطه‌ی مبهم دیگری که در فیلم باقی می‌مانند.
تنها نکته‌ی قابل اعتنای فیلم که باید در نقد فیلم مردی بدون سایه به آن اشاره نمود، طراحی صحنه و لباس درست و تر و تمیز و سر و شکل دار کامیاب امین عشایری است که متناسب با شخصیت‌ها و موقعیت اجتماعی فیلم طراحی شده اند و از لحاظ بصری فیلم را اندکی غنا بخشیده است.
در انتهای نقد فیلم مردی بدون سایه باید گفت که علیرضا رئیسیان ایده‌ی خوبی را در ابتدا شروع کرده و حتا المان‌های درستی مثل عطر و لباس شب زنانه را برای تشدید شک ماهان در فیلم قرار داده، اما باید اعتراف کرد که نه تنها هیچ کدام از این ایده‌ها را به درستی نپرورانده، بلکه آن‌ها را سوزانده و از بین برده است. در نتیجه مخاطب با فیلمی رو به روست که کارگردان، اثرش را تنها گذاشته و بی سایه کرده است.

عوامل فیلم:
کارگردان و تهیه‌کننده علیرضا رئیسیان، مدیر فیلمبرداری: مسعود سلامی، مدیر صدابرداری: امیر نوبخت، طراح صحنه و لباس: کامیاب امین عشایری، دستیار اول کارگردان و برنامه‌ریز: ایمان توکلی، دستیار دوم کارگردان: مهیار اسلامی، مدیر صحنه: فرامرز کرامتی، مدیرتولید: محمد یمینی، مدیر تدارکات: مهرداد مهرپویان، طراح چهره‌پردازی: ایمان امیدواری، منشی صحنه: سعیده دلیریان، عکس: امیرحسین شجاعی، دستیار اول فیلمبردار: امید رخ‌افروز، نور: حامد اوتادی، دستیاران گروه فیلمبرداری: فرانک کیان، سینا علیپور و علیرضا مجیری، دستیار صدا: نیما عزت، اجرای چهره‌پردازی: مرتضی کهزادی، محبوبه تاتلاری و سروش عباسی، دستیار صحنه: وهاب یحیی زاده،  دستیار لباس: نسرین لطیفی، مترجم و هماهنگی اسپانیا : نهال فتحی و ارش شعله کار؛ فیلمبردار پشت صحنه: هلیا کریمی، مدیر روابط عمومی: امید عشیری.

  • مرجع :https://netnevesht.com/
  • برچسب ها : مردی بدون سایه, لیلا حاتمی, علی مصفا

تعداد نظرات ثبت شده :2 نظر

فرم ارسال نظر
  • دیدگاه شما

  • #

    نازنین

    خیلی عالی بود..سپاسگذارم

    1399/01/20

  • #

    محسن

    منم موافق این نقد هستم.نمفهمم چرا کارگردانان فیلمها را رها میکنند...بسیار عالی..ممنون

    1399/01/20

آخرین اخبار (4 خرداد 1404)
بیکالوتامید
بیکالوتامید

بیکالوتامید همراه با داروی دیگری (آگونیست های هورمون آزاد کننده گنادوتروپین (GnRH) مانند لوپرولید یا گوسرلین) برای درمان سرطان پروستات متاستاتیک (سرطانی که از پروستات شروع شده و به سایر قسمت های بدن گسترش یافته است) استفاده می شود. بیکالوتامید در دسته ای از داروها به نام آنتی آندروژن های غیر استروئیدی قرار دارد. با مسدود کردن اثر آندروژن (هورمون مردانه)، رشد و گسترش سلول های سرطانی را متوقف می کند.

Galaxy Tab A9+ سامسونگ اکنون که به پایین ترین قیمت خود رسیده است، مقرون به صرفه تر است
Galaxy Tab A9+ سامسونگ اکنون که به پایین ترین قیمت خود رسیده است، مقرون به صرفه تر است

این تبلتی است که اگر چیزی عالی می خواهید اما بودجه کمی دارید به آن نیاز دارید. Samsung Galaxy Tab A9+ یکی از بهترین تبلت‌های مقرون‌به‌صرفه‌ای است که می‌توانید در سال 2024 بخرید. سامسونگ با این مدل، با صفحه‌نمایش بزرگ با کیفیت بالا، طراحی عالی و نرم‌افزار فوق‌العاده، تمام نکات مناسب را به دست آورده است. علاوه بر این، همیشه می‌توانید قابلیت‌های تبلت را با قاب کیبورد و قلم افزایش دهید.

کافه معروف استودیو لبخند
کافه معروف استودیو لبخند

کافه استودیو لبخند ( با کادری مجرب و مدیریتی حرفه ای و عالی ) واقع در :بزرگراه بابایی ، خروجی خیابان استخر ، باشگاه دارایی ، که همه روزه از ساعت ۱۰:۰۰ صبح تا ۲۳:۰۰ شب و در روزهای تعطیل از ۸:۰۰ صبح پذیرای مشتریان عزیز می باشد . مشتریان محترم می توانند پیش از مراجعه به این کافه ، با برقراری تماس با این مجموعه میز مورد نظر خود را ، رزرو نمایند .

نقد و بررسی: OnePlus Watch 2
نقد و بررسی: OnePlus Watch 2

اینکه مجبور نیستید هر شب ساعت هوشمند را شارژ کنید، بسیار خوب است. پس از استفاده از آن برای بیش از یک ماه، این اولین پیشنهاد من با ساعت OnePlus 2 است. این اولین ساعت هوشمند مبتنی بر سیستم عامل Wear این شرکت است، سیستم عاملی که توسط Google مدیریت می شود. این نام نشان می‌دهد که جانشین ساعت اولیه OnePlus است، اما این دو ساعت هوشمند هیچ شباهتی ندارند.

چند ایده شومینه نقاشی شده برای به روزرسانی دنج و مدرن
چند ایده شومینه نقاشی شده برای به روزرسانی دنج و مدرن

چه شومینه شما فضایی گرم به اتاق نشیمن شما اضافه کند یا به عنوان یک نقطه کانونی دنج در اتاق خواب شما باشد، همیشه منطقی است که به این ویژگی معماری لحظه ای بدرخشید. رنگ آمیزی شومینه راهی سریع برای انجام این کار است و در عین حال ظاهری مدرن به آن اضافه می کند و شخصیتی را القا می کند . تغییر شکل اغلب می تواند بسیار چشمگیر باشد .

2 کوکتل ساده برای عاشقان لیمو
2 کوکتل ساده برای عاشقان لیمو

لیمو یک راه آسان برای متعادل کردن کوکتل ها است، همانطور که در این لیموناد سفت که هم یادآور شش بسته ی گذشته است و هم از آن دور است. اعتبار... دیوید مالوش برای نیویورک تایمز. طراح غذا: سایمون اندروز.

عمارت معروف آفرید
عمارت معروف آفرید

عمارت آفرید ( با کادری مجرب و مدیریتی حرفه ای و عالی ) واقع در : خیابان سمیه ، نرسیده به ایرانشهر ، خیابان موسوی ، پلاک ۴۱ که همه روزه از ساعت ۷:۳۰ صبح تا ۲۳:۰۰ شب و روز های تعطیل از ۸:۳۰ صبح پذیرای مشتریان عزیز می باشد.

کاغذ دیواری لایف کالای زیبای شرکت آنا دکور
کاغذ دیواری لایف کالای زیبای شرکت آنا دکور

شرکت موفق آنا دکور ، شرکتی جوان ، پر انرژی ، سخت کوش و با روحیه بسیار بالا می باشد ، که در چند سال اخیر تاسیس شده است و بی شک ، آینده ای درخشان و موفق خواهد داشت .

چند ایده حمام سبز، از مریم گلی ظریف تا زمرد الکتریکی
چند ایده حمام سبز، از مریم گلی ظریف تا زمرد الکتریکی

گاهی اوقات، فقط کمی رنگ می تواند تفاوت بزرگی ایجاد کند - چه دیوار برجسته یا سخت افزار. الکسا دریس واکر، مدیر مراکز طراحی غرب میانه در Drees Homes می‌گوید : «پاپ کامل سبز یک بیانیه ایجاد می‌کند. این دوش دارای کاشی چینی زیبای کارارا است - که با یک کاشی عمودی مترو سبز زمردی جبران شده است - که کنتراست و جذابیت بصری را اضافه می کند.

هر رنگ سال 2025 که تاکنون می شناسیم - و الهام بخش نحوه استفاده از هر کدام در خانه شما.
هر رنگ سال 2025 که تاکنون می شناسیم - و الهام بخش نحوه استفاده از هر کدام در خانه شما.

آبی محبوب‌ترین رنگ سال 2024 بود و والسپار پیش‌بینی می‌کند که این رنگ به این زودی‌ها به جایی نمی‌رسد. این برند Encore 8002 45-G - رنگ آبی عمیق - را به عنوان رنگ سال 2025 انتخاب کرده است . سایه لنگر تضاد خوبی با انتخاب رنگ سال گذشته، Renew Blue، یک سایه آبی سرد با ته رنگ خاکستری است.