هفته ی جهانی شیر مادر
 هفته ی جهانی شیر مادر

نمایش رستوران های اطراف منزلتان ...کلیک کنید

هفته ی جهانی شیر مادر

این هفته یعنی از 1 آگوست تا 7 آگوست را یونیسف به عنوان هفته ی جهانی شیر مادر نام گذاری کرده است.
از سال 1992 تا کنون 120 کشور دنیا برای این هفته برنامه های ویژه ای دارند.
از اهداف اصلی این رویداد ترویج فرهنگ شیردهی و شیر دهی مداوم برای مدت شش ماهه ی اول زندگی به نوزاد می باشد.
سال هاست که نقش اساسی تغذیه با شیر مادر در رشد و سلامت روحی و جسمی کودکان و مادران شناخته شده است.طبق گفته اکثر پزشکان و متخصصان شیر مادر به تنهایی برای شش ماه اول زندگی کودک کافی و لازم است و در شش ماه دوم به صورت 50 درصدی می تواند نیاز کودک را تامین کند.
در این بخش به بررسی فواید شیر مادر برای نوزاد می پردازیم.
شیر مادر علاوه بر این که تمامی ویتامین ها و ریز مغذی ها را داراست،سرشار از موادی است که برای مبارزه با بیماری ها ضروری است.
از جمله فواید شیر مادر برای نوزاد عبارت است از:
1- محافظت از کودک در برابر بیماری ها و خطرات دیگر: مطالعات متعددی در سراسر جهان گویای آنند که بسیاری از بیماری های معدوی، اسهال،عفونت های گوش ، مننژیت و بیماری های دستگاه تنفسی در کودکانی که با شیر مادر تغذیه می شوند کمتر اتفاق می افتد و اگر هم به وجود بیاید بسیار خفیف تر از سایر نوزادان است.
عامل اصلی ایمنی شیر مادر، ماده ای به نام ایمونو گلوبین ترشحی A است که به صورت فراوان در آغوز یا همان شیر ابتدایی مادر وجود دارد.این ماده به مقدار کمتر در شیر اصلی مادر نیز موجود می باشد.
این ماده با ایجاد یک لایه ی محافظ روی غشاهای مخاطی در روده، بینی و گلوی نوزاد از او در مقابل میکروب ها محافظت می کند. از طرف دیگر این محافظت تا مدت ها بعد از تغذیه ی کودک از شیر مادر همچنان وجود خواهد داشت.
همچنین خطر ابتلای نوزاد به برخی از سرطان های دوران کودکی یا بیماری های قلبی و عروقی در بزرگسالی را نیز کاهش می دهد.دانشمندان هنوز دلیل واضح این امر را نمی دانند اما حدس می زنند که آنتی بادی های موجود در شیر مادر سیستم ایمنی بدن کودک را تقویت می کند.
2- ابتلا به آلرژی و حساسیت را در کودک کاهش می دهد: دانشمندان دریافته اند گه ایمونوگلوبین شیر مادر غشایی را در روده ی کودک ایجاد می کند که باعث جلوگیری از آلرژی در کودک می شود این در حالی است که کودکانی که از شیر خشک و یا شیر گاو تغذیه می کنند این لایه ی حفاظتی را ندارند و در نتیجه در برابر التهاب، آلرژی ها و دیگر عوارض در آینده آسیب پذیر تر هستند.
3- تقویت هوش نوزاد: تغذیه با شیر مادر در رشد هوش شناختی کودک تاثیر دارد.دانشمندان معتقدند که پیوند عاطفی  ای که در طول مدت شیردهی ایجاد می شود، می تواند برای قوای مغزی کودک مفید باشد و احتمالا اسید های چرب موجود در شیر مادر بزرگترین نقش را در این میان ایفا می کند.
4- پیشگیری از چاقی کودک: کودکانی که از شیر مادر تغذیه می کنند بهتر می آموزند که به اندازه ی نیازشان باید تغذیه کنند؛ که این موضوع بعدا منجر به الگوی غذا خوردن  سالم تر می شود.همچنین میزان انسولین دریافتی کودک از شیر مادر بسیار کمتر از همان مقدار شیر خشک است و به همین خاطر ایجاد چربی تحریک نمی شود و وزن کودک ایده آل می ماند.
فواید شیر دهی برای مادران
1- کاهش کم خونی: مکیدن سینه ی مادر توسط نوزاد باعث می شود که هورمونی به نام اکسی توسین در بدن مادر ترشح شود؛ این هورمون باعث کاهش خونریزی بعد از زایمان در مادر می شود و همین موضوع باعث کاهش کم خونی و نیاز به مصرف مکمل آهن در مادران می شود.
2- کاهش خطر ابتلا به سرطان پستان
3- کاهش خطر ابتلا به سرطان تخمدان
4- کاهش پوکی استخوان: برخلاف باور عامه ی مردم، شیر دهی به کاهش ریتم پوکی استخوان کمک می کند و در واقع مادر ذخایر کلسیم خود را خالی نمی کند.
5- افزایش قدرت سیستم ایمنی
6- فواید عاطفی
7- کاهش وزن مادر
8- کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع دوم
9- کاهش افسردگی بعد از زایمان
همچنین محققان اعلام کرده اند در صورتی که مادر دارای بیماری کرونا باشد، شیر دهی باعث انتقال این ویروس نمی شود.و در واقع هم به درمان مادر کمک می کند و هم باعث تقویت سیستم ایمنی نوزاد می شود.

به راستی که بهشت زیر پای مادران است...