تغذیه مناسب سالمندان
تغذیه مناسب سالمندان

نمایش برترین کافه ها در اطراف منزلتان...کلیک کنید

🟠تغذیه مناسب سالمندان 

توجه به تغذیه مناسب دوران سالمندی به علت تغییرات بدن و نیازهای آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است و بهترین روش برای پیشگیری از بروز مشکلاتی است که با افزایش سن به وجود می آیند.
قطعاً بهترین توصیه برای این دوران تغذیه ای سالم و کم حجم و کم کالری میباشد و البته به نوعی که نیازهای بدن فرد تامین شود.
تغذیه این دوران باید متناسب با فرهنگ و ذائقه فرد باشد تا از نظر روحی لطمه ای وارد نشود.
رژیم غذایی سالمندان باید حتما از مواد غذایی کم چرب و کم کلسترول تشکیل شده باشد، مانند لبنیات کم چرب، حذف کره،خامه،روغن و...
به دلیل اینکه افراد مسن از سطح فعالیت کمتری برخوردار هستند، برای جلوگیری از افزایش وزن و تبعات آن مانند :چربی خون، فشار خون،  دیابت، بیماری های قلبی و عروقی و... رژیم غذایی این افراد باید از سطح کالری پایینی برخوردار باشد.
جمعا کلسترول دریافتی روزانه این افراد نباید از 300 میلی گرم تجاوز کند.

در اینجا به چند مورد مهم تغذیه ای که باید در رژیم غذایی افراد مسن لحاظ شود اشاره میکنیم :

🔸 پروتئین
پروتئین رژیم غذایی سالمندان باید از کیفیت خوبی برخوردار باشد ؛مانند :گوشت کم چرب، مرغ، ماهی، سفیده تخم مرغ، لبنیات کم چرب یا فاقد چربی

🔸مایعات
روزانه هر فرد مسن باید حداقل 6_8 لیوان مایعات مصرف کند که ترجیح استفاده از آب است.
آب در پیشگیری از یبوست و کم آبی بدن موثر است. به دلیل اینکه در این سنین علیرغم نیاز بدن به مایعات، کمتر حس تشنگی وجود دارد، افراد مسن در معرض خطر کم آبی و یبوست قرار دارند.


🔸غلات و حبوبات
که منابع غنی پروتئین گیاهی هستند و در صورت مصرف توامان میتوانند اسیدهای آمینه ضروری بدن سالمندان را تامین کنند.

🔸 کلسیم و ویتامین D
به دلیل اینکه در سنین بالا جذب کلسیم و ویتامین D در افراد پایین می آید، بنابراین باید با مصرف مواد غذایی که منابع غنی از این دو مورد هستند، این کمبود جبران شود.
ویتامین D از اهمیت ویژه ای در دوران سالمندی برخوردار است؛چرا که تحقیقات نشان داده است که افرادی که ویتامین D آنها در پایینترین حد است، دو برابر احتمال بروز مرگ زود هنگام دارند.
ویتامین D در افزایش ایمنی بدن و بهبود عملکرد ماهیچه ها و جلوگیری از آسیب دیدگی آنها نقش موثری دارد.
منابع ویتامین D مانند جگر، روغن کبد ماهی
تامین ویتامین D از طریق نور آفتاب فراموش نشود.

در مورد کلسیم به دلیل اینکه تراکم استخوان های بدن در سنین 50 سال به بالا کاهش می یابد و خطر شکستگی استخوان بالا میرود، توجه به تامين کلسیم نقش مهمی دارد.
کلسیم در انقباض ماهیچه ها و حفظ تعادل اسیدی بدن و عملکرد مناسب اعصاب موثر است.
مواد غذایی حاوی کلسیم مانند شیر و لبنیات

🔸ویتامین B12
جذب ویتامین B12 نیز مانند سایر مواد معدنی و ویتامین ها در سنین بالا کاهش می یابد که میتوان با مصرف متعارف و تعیین شده گوشت قرمز، ماهی، شیر، تخم مرغ،  جگر، شیر، حبوبات و غلات کامل آنرا تامین کرد.

🔸آهن
مردان و زنان سالمند به میزان متوسط 7 میلی گرم در روز به آهن نیاز دارند. اگرچه کم خونی از نوع فقر آهن در میان سالمندان شیوع کمتری دارد ولی با توجه به اهمیت وجود میزان مناسب آهن در بدن باید مراقب موارد سوء تغذیه بود و مواد غذایی از قبیل زرده تخم مرغ، گوشت، ماهی، جگر، حبوبات، سبزیجات برگ سبز تیره مثل برگ چغندر، جعفری، اسفناج و گشنیز در رژیم غذایی گنجانده شود.

🔶 روی
به علت اینکه جذب روی در افراد مسن پایین است و عواملی مانند داروها و مکمل هایی نظیر آهن و کلسیم در جذب روی تاثیر گذار هستند و یا باعث افزایش دفع آن در ادرار میشوند، برای جلوگیری از فقر روی استفاده از مکمل روی یا مواد غذایی نظیر گوشت، حبوبات، شیر، گندم و جگر که منابع غنی روی هستند توصیه می شود.

🔶 منیزیم
به علت نقش منیزیم در استحکام و حفظ مقدار توده عضلانی، عملکرد خوب ماهیچه ها و سیستم عصبی، ریتم مناسب ضربان قلب،تنظیم فشار و قند خون، حفظ استخوان ها و سیستم ایمنی و کاهش سکته مغزی و قلبی افراد سالمند، استفاده از منابع منیزیم مانند آجیل، لوبیای سویا،دانه کامل ذرت،اسفناج،  نخود سبز، گوشت گاو و جگر توصیه می شود.

🔶 پروبیوتیک ها
با توجه به عملکرد مهم پروبیوتیک ها در افزایش سطح ایمنی بدن، بهبود عملکرد سیستم گوارش، سلامت پوست، کاهش کلسترول مضر خون، بیماری های لثه و کنترل وزن بدن، گنجاندن مواد غذایی پروبیوتیک در رژیم غذایی سالمندان ضروری است.

🔶 اسید های چرب امگا 3
در سلامت پوست و مو، عملکرد مغز، بهبود قدرت بینایی، گردش خون مناسب، کاهش درد ماهیچه ها،کاهش بیماری های قلبی و عروقی، افسردگی و التهابها تاثیر بسزایی دارند.

🔸 فیبر
فیبر در مواد غذایی در ثابت نگه داشتن قند خون و تاخیر در احساس گرسنگی و کنترل وزن مفید است.

🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸نکات مورد توجه :

در سالمندانی که به فشار خون مبتلا هستند، رژیم غذایی کم سدیم و کم کالری توصیه می شود.

تداخل داروها با غذاها باید مورد توجه قرار گیرد.

عادات غذایی افراد باید در نظر گرفته شود.

سرو غذا باید دلچسب و مورد پسند باشد.

تعداد وعده های غذایی باید زیاد (دست کم 5 وعده) و حجم وعده ها کم باشد.

چای و قهوه غلیظ حذف شده و حتی الامکان بعد از ساعت 18 مصرف نشوند.

مصرف الکل و استعمال دخانيات حذف شود.

مصرف تخم مرغ از 3عدد در هفته تجاوز نکند.

از غذاهای چرب و سرخ شده، سس مایونز، سبزیجات نفاخ پرهیز شود.