((زلزله تهران)) و احتمال فعال شدن گسلهای بزرگ
((زلزله تهران)) و احتمال فعال شدن گسلهای بزرگ
 

ساعت 48 دقیقه بامداد جمعه 19 اردیبهشت1399 ،‌ زمین‌لرزه‌ای به بزرگی 5.1 ریشتر دماوند در استان تهران را لرزاند که خوشبختانه این زمین‌لرزه و 20 پس‌لرزه آن تاکنون به طور مستقیم منجر به حادثه جانی نشده است و فقط یک فرد سالخورده حین فرار در دچار حادثه شد که متأسفانه فوت کرد.
بزرگی: 5.1
 محل وقوع: مرز استانهای مازندران و تهران  - حوالی دماوند
 تاریخ و زمان وقوع به وقت محلی: 1399/02/19 00:48:21
طول جغرافیایی: 52.05
عرض جغرافیایی: 35.78
عمق زمین‌لرزه: 7 کیلومتر
 نزدیک‌ترین شهرها:
6 کیلومتری دماوند (تهران)
13 کیلومتری رودهن (تهران)
16 کیلومتری بومهن (تهران)
 نزدیکترین مراکز استان:
58 کیلومتری تهران
96 کیلومتری كرج
♦️مهدی زارع، استاد پژوهشگاه زلزله‌شناسی، درباره زلزله‌ای که دقایقی پیش در تهران رخ داد گفت: این زلزله، در ۴۰کیلومتری شرق تهران، روی گسل مشاء بین دماوند ایجاد شد. ساعت ۱۱:۳۰ شب زلزله‌ای با بزرگای سه ریشتر در همانجا اتفاق افتاد، ساعت ۴۸ دقیقه بامداد زلزله‌ی ۵.۱ رخ داد.
🔺او ادامه داد: مشاء گسل مهمی است، زلزله ۱۸۳۰ دماوند، روی همین گسل اتفاق افتاده است. ۱۹۰ سال است که زلزله مهمی روی این گسل اتفاق نیفتاده است و به هر حال با توجه به فعال بودن گسل و همچنین به دلیل این که گسل در روستای کلان با گسل شمال تهران تلاقی دارد، به نظر می‌آید این روند با اهمیتی برای شهرهای اطراف آن مثل تهران، دماوند، بومهن و پردیس است. تهران مرکز اصلی جمعیتی است و باقی شهرها روی هم ۱۰۰هزار نفر جمعیت دارند.
🔺استاد پژوهشگاه زلزله توضیح داد: با قطعیت نمی‌توانیم بگوییم این زلزله اصلی است یا پیش لرزه، نمی‌توانیم بگوییم اتفاق بزرگتری رخ نمی‌دهد، اما با توجه به این که برآورد شده در سال ۱۸۳۰ میلادی زلزله تاریخی با بزرگای ۷ روی این گسل رخ داده است، همیشه این احتمال هست که زلزله‌ای بزرگتر از ۷ هم روی آن رخ بدهد.
🔺زارع گفت: لازم است یک توجه، احتیاطی به این گسل بشود، مخصوصا مردمی که در طبقات بالا زندگی می‌کنند با تکان‌های شدید تری نسبت به افرادی که در طبقات هم کف زندگی می‌کنند روبرو می‌شوند.
🔺زارع در رابطه با این ادعا که پس‌لرزه‌ها بزرگایی کمتر از ۵ ریشتر دارند، گفت: کسی نمی‌تواند ادعا کند، این لرزه اصلی بود. این ادعا غلط است، هیچ کسی نمی‌تواند با اطلاعاتش مدعی شود، بعد این زلزله زلزله‌ای با بزرگای ۷ رخ نمی‌دهد، نشان به آن نشان که در سرپل ذهاب هم زلزله‌ای به بزرگای ۴.۵ ریشتر اتفاق افتاد و تقریبا ۴۰ دقیقه بعد زلزله ۷.۳ اتفاق افتاد. این اظهار نظرهای غیرکارشناسی و غلطی است که مسئولین با اشتباهات غلط می‌گویند و کار درستی نیست، کسی نباید مردم را بترساند کسی هم نمی‌تواند دستور دهد حتما زلزله بزرگی می‌آید. اما این که کسی مدعی شود، این اتفاق اصلی بوده و هیچ اتفاق مهمتری رخ نمی‌دهد، گمراه کننده است.
🔺متذکر می شود که زمین لرزه ای به بزرگای 5.1 ریشتر ساعت 48 دقیقه بامداد امروز جمعه در نزدیکی دماوند رخ داد که مردم در شهرهای تهران کرج قزوین و فیروزکوه این لرزش را درک کردند.

گسل مشافشم که از سمت فیروزکوه و دماوند تا محدوده کندوان امتداد یافته و طول آن حداقل 200 تا 300 کیلومتر است و توانمندی‌اش برای زلزله بیش از 7 ریشتر است.
از نظر زمین شناسی شهر تهران در نزدیکی رشته کوه البرز و در یک دشت وسیع قرار گرفته است که چندین رشته گسل فعال، اصلی و فرعی در آن وجود دارد؛ مهم‌ترین گسل‌های شهر تهران عبارتند از گسل مشا با طول تقریبی 200 کیلومتر، گسل شمال تهران با طول تقریبی 90 کیلومتر و گسل جنوب ری با طول تقریبی 20 کیلومتر.
گسل مشا، گسلی طویل، اساسی و لرزه‌زا است که در طول رشته کوه البرز و از شمال آن بر روی دامنه‌های جنوبی رانده شده است. گسل مشا در بالا دست سد لتیان با گسل شمال تهران تلاقی دارد و به همین دلیل لغزش و فعالیت هر یک از دو گسل مشا یا شمال تهران، به حرکت گسل دیگر ختم می‌شود.
این در حالی است که به گفته گزارشگر شبکه خبر،‌ بررسی‌ها حاکی از این است که گسل مشا از 190 سال پیش تاکنون منجر به وقوع زمین‌لرزه در تهران نشده است.